ONZE SPEELGOEDBANK KOMT IN HET NIEUWS. Verslag van Ria Hellings-Achten

Terug naar de overzichtspagina

Inner Wheel Hasselt
Onze speelgoedbank komt in het nieuws
Woensdag 28 november
Radio 2 interviewde op 28 november Mia Schrooten, de initiatiefneemster van onze speelgoedbank.
Hier volgt de korte samenvatting van het artikel van Martijn Donné op Radio 2 en de bijbehorende link: https://radio2.be/limburg/600speelgoedpaketten-voor-kansarme-kinderen
De speelgoedbank van Inner Wheel Hasselt bezorgt tijdens de Sinterklaasperiode meer dan 600 speelgoedpakketten aan kansarme kinderen in onze provincie.  De organisatie geeft gebruikt speelgoed al vier jaar lang een nieuw leven.
Een puzzel, een gezelschapsspel en een knuffel. Dat en nog veel meer speelgoed krijgen kansarme kinderen uit onze regio van de Speelgoedbank voor Sinterklaas. De organisatie verzamelt al vier jaar lang gebruikt speelgoed in een loods in de Sint-Catharinawijk in Hasselt. Daar wordt het gerestaureerd en bezorgd aan sociale verenigingen. Zij brengen het speelgoed op hun beurt tot bij de kinderen.
Het speelgoed wordt niet zomaar bewaard en doorgegeven, maar ondergaat een heuse controle  “Alles wat binnenkomt, kijken we na”, zegt Mia Schrooten van de Speelgoedbank.  “Alle puzzels die binnenkomen, worden ook echt gemaakt. Ontbreekt er één stukje, dan wordt het weggegooid.  De poppen en knuffels worden gewassen en krijgen nieuwe kleertjes, alle batterijen worden vervangen en de legoblokjes gaan de wasmachine in”
Iedereen kan speelgoed doneren aan de Speelgoedbank. Zo leverde een organisatie uit Antwerpen onlangs nog 1.700 voetballen. Onbruikbare rommel willen we liever niet bij de Speelgoedbank.  “Vroeger kregen we heel wat rommel binnen” , zegt Mia.  “ De mensen maakten hun kelders en zolders leeg en dan moesten we heel veel weggooien. Nu krijgen we meestal heel mooi speelgoed. Ik bewonder de mensen die dat willen afstaan. Dat is niet gemakkelijk denk ik “.
Zelf speelgoed schenken kan via de website van Inner Wheel Hasselt: www.speelgoedbank.eu

Ook Tony Dupon van Kerk en Leven schreef een artikel na een bezoek aan de speelgoedbank:
Speelgoedbank verzamelt speelgoed voor kansarme gezinnen
Er heerst veel bedrijvigheid in de Speelgoedbank, een grote loods even buiten het stadscentrum van Hasselt. Negen dames van de serviceclub Inner Wheel Hasselt zijn druk in de weer om in de sinterklaasperiode zowat 600 à 700 pakketten te maken voor jonge, kansarme gezinnen in onze provincie. Ondanks de drukte is de sfeer bijzonder hartelijk. Hier is een groep vriendinnen aan de slag die zich vrijwillig en enthousiast inzet voor meerdere sociale doelen. “Wij geven speelgoed en tweede leven en verdelen dat opnieuw. Dat maakt een mens gelukkig”, zegt Mia Schrooten, die vier jaar geleden het initiatief uit de grond stampte. “Terzelfder tijd creeër je door de samenwerking met de andere Inner Wheel leden een vriendschapsband en waardering”.
Sint-Vincentius, het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning ’t Hummelhuis, Het Kids, De Wiekslag of de Ark zijn slechts enkele Limburgse instellingen, die zich inzetten voor kansarme gezinnen en die geregeld aankloppen bij de Speelgoedbank. Zelden is er speelgoed tekort. Mensen brengen het ganse jaar door speelgoed bij de leden thuis en steeds vaker houden bedrijven een inzameling van speelgoed onder hun personeel. ”Dat speelgoed controleren we met arendsogen,” lacht Mia Schrooten, “want alles wat hier vertrekt moet in perfecte staat zijn, volledig en proper. Daar maken we een erezaak van. Poppen krijgen desnoods nieuwe kleren, oude batterijen vervangen we, puzzels leggen we eerst zelf, ook al tellen ze vijfduizend stukjes. Missen we één stukje dan schenken we die puzzel niet weg. Die ontgoocheling willen we kinderen besparen. Hetzelfde geldt voor LEGO en Playmobil. Dvd’s gaan dan weer naar leefgroepen, want we weten niet of gezinnen beschikken over een dvd-speler. We respecteren immers hun privacy. Daarom werken we uitsluitend samen met organisaties die zich inzetten voor kansarme gezinnen. Wij krijgen enkel geslacht en leeftijd door van de kinderen en stellen aan de hand daarvan de pakketten samen. Enkele vrijwilligers binnen onze club stikken mooie, handige zakken waarin we ongeveer 4 stukken speelgoed per kind verpakken. Ieder werkt hier volgens eigen talent en dat schept een band.

Leden van het speelgoedbank comité van IWC Hasselt: Mia Vandeputte-Schrooten, Annemie Micholt-Merchiers, Lieve Bax-Debucquoy, Josette Nulens, Brigiet Honinx-Verlaak, Gilberte Feyaerts-Neven en Ria Hellings-Achten.
Ria Hellings-Achten
Editor

foto's van de speelgoedbank : https://www.innerwheel.be/nl/speelgoedbank

What are you looking for?

Close