SV Boekenhuis Theoria-kookworkshop

Terug naar de overzichtspagina

VERGADERING 01/02/2018

“Boekenhuis Theoria is al enige tijd ( 2017) een waar paradijs voor Kortrijkse liefhebbers van het geschreven woord, maar zéker nu de zaak verhuisd is naar het beschermde Casinogebouw.

In het prachtige 170 (!) jaar oude pand kun je grasduinen in de 33.000 boeken of de vinyl- en stripafdeling verkennen, waarna in cafeetje Komma in de Lucht een kop koffie en een (vegan) stuk taart je staan op te wachten.
Letterlijk de ideale plek om even weg van de wereld te zijn, om daarna helemaal high op boekendrugs terug de realiteit in te stappen. ( uit ‘Goesting West-Vlaanderen)”

Pascal en Annemie Vandenhende-Bernaerts verwelkomden ons met een fris drankje en hele  enthousiaste woorden over de geschiedenis van hun historisch pand “ De Casino”.
Pascal schetste kort de lange geschiedenis van dit iconisch gebouw. 1844 opgericht als casino, concertzaal en schouwburg van de Sociéte de la Grande Harmonie de Courtrai.
Na enige tijd werd het gebouw verkocht aan het bisdom, die er een lagere school onderbracht.
De Sint-Lodewijksschool. Tijdens WOII werd het gebouw zwaar beschadigd, de school werd gesloten en het gebouw werd erna door veel verschillende organisaties gebruikt: texielpatroonsverbond, Voka, Eurometropool Rijsel-Doornik-Kortijk.
Stad Kortrijk verkocht het in 2016 aan een héél dynamisch koppel. Ze zien de boekenwinkel als een ware ontmoetingsplaats : neuzen in boeken (en kopen!), genieten van een babbel met een kopje koffie, lichte lunch, ontmoetingsplaats met auteurs. Literaire festivals, evenementen, workshops en kooksessies kunnen op de bovenverdieping georganiseerd worden. Het is een open huis die een thuis moet zijn voor alle culturen.

Menu van de maand
Onder leiding van mevrouw Lieve Ver Donck bereidden 28 dames 4 heerlijke slaatjes

  • Tomatensla à la Yotam
  • Slaatje met Medjool dadels en schapenkaas
  • Geroosterde rode biet met geitenkaas
  • Slaatje met gekruide kikkererwten en mango

Woord van Protocol Ann Parein

  • Heugelijk nieuws: Els Verbruggen is trotse moeder geworden van haar derde kindje Esther. Proficiat !
  • Jarigen van de maand: Ann E & Fabienne. Gefeliciteerd!
  • We zijn heel verheugd een nieuw kandidaat lid voor te stellen : Mevrouw Els Dekeyser! Welkom!
  • Afwezigen: Annie Boedt, Roos Bossuyt, Myriam Claeys,Ann Goddeeris, Annemie Vancraeynest, Brigitte De Milliano, Roos Debaere, Corinne Vermeersch, Julie Tomé, Marjan Libeert, Roos Danis, Els Verbuggen, Martine Langeraet, Heidi Duyvejonck,Ingrid De Vriese

Woord van de voorzitter Carla Van Overschelde

  • Carla start met het droevig bericht dat de vader van Ingrid De Vriese overleden is. Onze deelneming Ingrid.
  • Annelies  Staelens en Carine Breda nemen ontslag in de club. Dank dat jullie erbij waren en we wensen jullie verder veel geluk .
  • Annemie Vancraeynest liet weten dat ze maandag een auto-ongeval had en daardoor afwezig is. Annemie hou je goed!
  • Volgende statutaire vergadering: bezoek aan de Colruyt in Halle : inschrijven ten laatste tegen zondagavond!
  • Statutaire vergadering in april is verplaatst naar 19 april, op een andere locatie, hou hier rekening mee.
  • Rekeningen van de champagne en cava : gelieve deze te betalen indien je dit nog niet deed. Dank!
  • Doodle : Filmavond  7 maart van IW Mandel-Leie : wie meegaat mag de doodle invullen.
  • Fundraising: indien mogelijk graag een zwarte touch wat de kledij betreft.
    De kaartverkoop ( elk 8 kaarten) is gestart.
    Gelieve 280 euro ( per lid) over te schrijven op onze rekening van IW.

Onze kok , spreekster, motiveerster van de avond: Mevrouw Lieve Byttebier-Ver Donck
Wat een energie! Wat een betovering! Zo vol van KOKEN! Of moet ik schrijven van RECEPTEN maken.
Leuk om te horen en om te zien, hoe Lieve met smaak, met passie, met gedrevenheid het koken en eten bevordert.
Al van bij de start liet ze de 5 belangrijkste smaken proeven met haar woorden : zuur- zoet- zout – bitter en umani.
Koken is een techniek aanleren, recepten maken (lezen) is ideeën opdoen, blijven denken, vereenvoudigen en zorgen dat de smaken bij elkaar zitten.
Zijzelf noemt haar een luie kok. Zij bestudeert de ingewikkelde recepten en maakt ze eenvoudiger.
Eenvoud siert en smaakt!

Gisterenavond heeft Lieve ons 4 recepten laten maken, geïnspireerd op de kookboeken van Yotam Ottolenghi : wat een heerlijke vegetarische slaatjes !
De wijze woorden van Michael Pollan werden ook dikwijls vernoemd.

Wie er niet genoeg van heeft, kan natuurlijk de boeken kopen in Theoria of kan de blog van Lieve lezen “ Blog Rue de Surène” of als je eens met leuk gezelschap je voeten onder tafel wil steken , ga dan naar  “La Cantine” in Kortrijk.
Lieve heeft sedert november 2017 in het gebouw van Byttebier een eigen restaurant.

Een avond met VEEL SMAAK : de prachtige ruimtes, de passende gedekte tafels, het mooie servies en de smaakpupillen werkten zeker extra.
Dank aan allen om dit zo smaakvol te organiseren.

Anne-Mie Develtere

Link naar de mooie foto's van Ingeborg, waarvoor dank!

https://photos.google.com/share/AF1QipNPL4KqB99up4XOuW90i8Sov1JUt0mCbEUP...

Afbeeldingen/foto's: 

What are you looking for?

Close